ԽԼԱՀԱՎ /TATRAO UROGALLUS/ - Թռչուններ - Կենդանիներ - Հանրագիտարան - Infobaza
Նորություններ » Հանրագիտարան » Կենդանիներ » Թռչուններ

ԽԼԱՀԱՎ /TATRAO UROGALLUS/
ԽԼԱՀԱՎ /TATRAO UROGALLUS/Глухарь

  Հավազգիների կարգի մայրահավերի ընտանիքի թռչուն է: Արուները խոշոր են` 80-110 սմ երկարությամբ և 3,5-6,5 կգ քաշով:
  
 Արուների գլխի վերին մասը, պարանոցը և մեջքը մոխրագույն են, թևերը դարչնագույն, քուջը` սև: 
  Նստակյաց թռչուն է, երբեմն չվում է: Ապրում է Եվրոպայի, Ասիայի փշատերև, խառն անտառներում: Խլահավերի քանակն ու տարածման վայրերը վերջին 100-200 տարում խիստ կրճատվել են:
  Բնադրում է գետնին, դնում է 5-16 ձու: Թխսում է էգը: 
  Սնվում է ընձյուղներով, ծաղիկներով, բողբոջներով, հատապտուղներով:
  Պոլիգամ է, ամեն տարի գարնանը կտղուցականչի են հավաքվում հատուկ վայրերում:

Ենթաբաժին: Թռչուններ | Տեղադրեց: Admin (27.11.2013)
Դիտումներ: 485 | Վարկանիշ: 0.0/0